Imprimanta

Reprezinta un periferic de iesire optional a carei functie e de a tipari pe hartie rezultatele prelucrarii.

Principalele caracterisitici:

   Rezolutia – se masoara in dots per inch. Rezolutia aceleiasi imprimante este diferita in cazul tiparirilor alb/negru, color sau pe hartie speciala.

  Viteza de tiparire – este determinata de o serie de factori: motorul, dimensiunea memoriei imprimantei, de procesor, complexitatea paginii de tiparit. Viteza se masoara fie in caractere pe secunda (cps), fie in pagini pe minut (ppm), si poate varia intre 1 ppm si 16 ppm.

  Memoria imprimantei – dimensiunea acesteia este extrem de importanta in cazul imprimatelor laser, pentru ca numarul si complexitatea desenelor ce urmeaza a fi tiparite pe o pagina sunt  direct proportionale cu dimensiunile memoriei imprimantei.

  Limbajul de control al imprimantei  – setul de comenzi folosit pentru controlul imprimantei si este specific fiecarei marci.

  Capacitatea de emulare – capacitatea unei imprimante de a folosi limbajul de control al altei imprimante.

  Numarul de fonturi

  Dimensiunea hartiei utilizate

  Modalitatea de alimentare cu hartie – exista trei modalitati: manual, semiautomat si automat

  Cromatica rezultatului listarii

  Fiabilitatea – este apreciata in functie de capacitatea imprimatei de a functiona la parametrii normali pe perioade cat mai mari de timp in conditii de normale de exploatare.

 

 

Alte caracteristici utilizate in evaluarea unei imprimante mai sunt: posibilitatea listarii fata/verso, capacitatea rezervorului pentru coli de iesire, capacitatea rezervorului pentru colile de intrare, greutatea.

 

Clasificarea imprimantelor dupa metoda utilizata in procesul tiparirii cuprinde urmatoarele tipuri:

  Imprimante orientate pe caracter  - lucreaza dupa principiile masinii de scris, deci tiparirea se realizeaza caracter cu caracter. Viteza de tiparire este mica, cateva zeci de caractere pe secunda. Din aceasta categorie fac parte imprimantele: matriceale, termice si cu jet de cerneala.

  Imprimate orientate pe linie – dispun de o memorie tampon, capabila sa stocheze caracterele ce urmeaza a fi tiparite in timpul unui simplu ciclu. Viteza de tiparire este mare, rezolutia este slaba si hartia utilizata este antrenata de un dispozitiv secial numit tractor.

  Imprimante orientate pe pagina (imprimante laser) – pot asigura tiparirea de texte, imagini, grafice de foarte buna calitate, la viteze mari de  pana la 24 ppm.

 

 

Placa de baza   Microprocesorul   Memorie externa   Memorie interna

Mouse   Ecran tactil   Monitor   Imprimanta   Plotter   Creion optic